Budoucnost Strážnicepoučeni z historie, chceme i nadále tvořit lepší budoucnost
Recyklace použitých olejů ve Strážnici

Recyklace použitých olejů ve Strážnici

Milí spoluobčané,

na sociálních sítích, zejména na Facebooku, jsem zaznamenal četné diskuse a opakované dotazy na téma, které vás zjevně velmi zajímá. Jde o problematiku, která vyvolává živé reakce, a proto jsem se rozhodl věnovat jí zvýšenou pozornost.

Téma, o kterém mluvím, se týká správného třídění a recyklace použitého kuchyňského oleje a tuku v našich domácnostech. Kdo z nás se s touto otázkou již nesetkal? Kam s tímto odpadem, abychom ho zlikvidovali co nejekologičtěji?

S touto myšlenkou v hlavě jsem se pustil do hledání odpovědí a rad. Jak někteří z vás možná víte, problematika odpadů a jejich správné likvidace je mi blízká už řadu let, neboť jsem v minulosti dlouhodobě působil ve funkci člena a později předsedy komise životního prostředí města Strážnice.  Tuto pozici jsem s důvěrou předal Ing. Jirkovi Sochorovi, současného předsedy komise ŽP, kterého si velmi vážím a věřím, že tento článek bude pro něj i dalších kolegů dobrou inspirací.

Po pečlivém pátrání a konzultacích, jak v našem okolí, tak na internetu, jsem narazil na jednoduché a efektivní řešení, které od nás vyžaduje jen trochu vzájemné spolupráce. Existují společnosti specializující se na zpracování takového odpadu, s nimiž je možné navázat spolupráci pro dlouhodobou a ekologickou likvidaci. Naše město Strážnice dokonce získá za každý kilogram tohoto odpadu jednu korunu do městského rozpočtu, a to bez jakýchkoli dalších nákladů na nájem, mytí nádob, dopravu nebo evidenci.

Nádoby pro sběr použitého oleje a tuku mohou být snadno umístěny kdekoli v naší obci, což znamená, že pro obec nevzniknou žádné dodatečné náklady, pouze je třeba navázat tuto spolupráci.

Věřím, že tento článek vás inspiruje k lepšímu třídění odpadů a pomůže nám všem přispět k ochraně našeho životního prostředí. Je důležité si uvědomit, že nesprávná likvidace kuchyňského oleje a tuku může mít negativní dopady na kanalizaci, čistírny odpadních vod a v konečném důsledku i na naše finance.

Pojďme tedy společně udělat tento malý krok k lepší budoucnosti našeho města.

S přátelským pozdravem,

Radek Botur

Připojit se do diskuze

Budoucnost Strážnice